Voorkom belastingrente: kom ook vóór 1 mei in actie als je al een voorlopige aanslag box 3 hebt!

Heeft jouw B.V. veel winst gemaakt in 2023? Is de voorlopige aanslag te laag geweest? Dien dan vóór 1 juni een verzoek voorlopige aanslag in. Inkomstenbelasting-ondernemers en particulieren kunnen belastingrente voorkomen door vóór 1 mei een voorlopige aanslag te vragen.

Box 3

Tot zover niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat je nu ook moet opletten met belastingrente als je een voorlopige aanslag had voor je box 3 vermogen. De forfaitaire rendementspercentages voor bank- en spaartegoeden en voor schulden zijn namelijk pas na afloop van het jaar bekend. De percentages voor 2023 zijn flink hoger dan aanvankelijk gedacht. En dus ook hoger dan de percentages waarmee bij het opleggen van voorlopige aanslagen rekening is gehouden. Dus als je je voorlopige aanslag niet wijzigt, moet je niet alleen bijbetalen op je definitieve aanslag, maar ook belastingrente betalen.

Belastingrente

Belastingrente is de rente op belastingaanslagen. De belastingrente is sinds 1 januari 2024 10% (tot 1 januari 2024 8%) op aanslagen vennootschapsbelasting en 7,5% (tot 1 januari 2024 4%) op aanslagen inkomstenbelasting. Je moet belastingrente betalen op je aanslag 2023 als die aanslag ná 1 juli 2024 wordt opgelegd. Daarom is het verstandig vóór 1 mei om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting (of vóór 1 juni een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting) te vragen. Dan betaal je geen rente als de Belastingdienst de gegevens uit het verzoek volgt.

Voor iedereen met een box 3-voorlopige aanslag: het is op dit moment niet duidelijk of de Belastingdienst een hogere voorlopige aanslag 2023 oplegt als je hetzelfde vermogen opgeeft als bij de eerdere voorlopige aanslag. Het is daarom veilig om in je wijzigingsverzoek een iets hoger vermogen aan te geven.

Door je aangifte snel in te dienen beperk je de belastingrente natuurlijk ook!

Geen uitbetaling belastingrente

Als je een teruggaaf verwacht kan het ook zinvol zijn een voorlopige aanslag te vragen. Je krijgt namelijk alleen in uitzonderlijke gevallen rente uitbetaald.

Wil je meer weten?
Bel mij op 050 3131757
Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief