Kies de juiste rechtsvorm

Over de klant en haar vraag

Annemiek had een eenmanszaak. Ze had een goed idee en popelde omdat verder te ontwikkelen. Maar dat ging beter met collega Piet, ook eenmanszaak-ondernemer. Het werd een prachtig product en klanten waren enthousiast, dus ze wilden het groter aanpakken en haalden er nog een collega bij, iemand die zich bezig ging houden met de financiën, verkopen, dingen regelen. Maar welke rechtsvorm moesten ze voor hun onderneming kiezen?

Dit hebben we gedaan

Annemiek legde hun vraag aan mij voor. Zelf hadden ze aan de B.V. gedacht. Ik dacht meer aan een vof, omdat een B.V. fiscaal relatief duur is. Maar een coöperatie zou misschien ook goed kunnen werken. We pakten het systematisch aan:

B.V. Vof Coöperatie
Optreden onder één naam Ja Ja Ja
Beperking aansprakelijkheid Ja Nee Ja
IB-ondernemer blijven ivm fiscaal voordeel Nee Ja Eventueel
Kosten start, jaarrekeningen contracten Relatief hoog Relatief laag Tussenin
Overdraagbaarheid Ja Ja Eventueel

Foto-blog-6

Voor hen was beperking van aansprakelijkheid niet belangrijk, claims in verband met fouten speelden in hun business niet.
Inkomstenbelasting ondernemer blijven was wél belangrijk: als ib-ondernemer zouden ze de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling kunnen blijven benutten, wat hen duizenden euro’s per persoon per jaar opleverde.
Conclusie was dan ook dat de B.V. afviel, fiscaal en qua uitvoeringskosten te duur. Ook de coöperatie had niet de voorkeur omdat het wat ingewikkelder is en dus meer geld kost. Wel leek het een optie voor als er in de toekomst mogelijk nieuwe partners zouden aanhaken. Zo kwamen we uit op de vof.

Bij het opstellen van het vof-contract zorgden we ervoor dat Annemiek en Piet het resultaat van hun voorbereidingen niet volledig in de vof inbrachten, maar een ‘voorbehoud’ maakten. Want volledig inbrengen zou tot inkomstenbelastingheffing leiden. Dan zou er geld de onderneming uit moeten en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Bij de winstverdeling kregen ze een extra rentevergoeding over de waarde van het door hen ontwikkelde product.

Wat speelt er bij jou?

Misschien werk jij ook samen. Low-profile, alleen af en toe bellen en klankborden? Prima. Maar let op als je een hoop werk doet waarvoor je geen factuur kunt sturen. Denk dan na over hoe je toch beloond kunt worden voor je werk. Mijn ervaring is dat dat mensen die hun werk heel leuk vinden veel werk doen met het idee dat ze ‘later’ beloond gaan worden. Alleen: kan dat dan wel? En op een fiscaal handige manier?

Kan ik je helpen?

Graag help ik je te bekijken welke rechtsvorm in jullie geval het beste werkt. Ik kan je inzicht geven in de belastingzaken rond de verschillende rechtsvormen en inzichtelijk maken wat de financiële gevolgen zijn. Ik kan jullie afspraken vastleggen in een vof-contract of aandeelhoudersovereenkomst.
B.V.’s en coöperaties moeten verplicht worden opgericht door een notaris. Ik kan jouw notaris briefen over de manier waarop dit moet gebeuren. Want ik wil dat het helemaal goed komt!

Meer weten? Bel gerust.