Investeren? Investeringsaftrek, ook bij grote investeringen!

Ben je ondernemer en heb je plannen voor grote investeringen? Kijk dan of het mogelijk is om de investeringen in de tijd te spreiden zodat je gebruik kunt maken van de investeringsaftrek.

Als je van plan bent om niet alleen een nieuw pand te bouwen, maar ook nog eens een compleet nieuwe inrichting, komt je investeringsbedrag waarschijnlijk ver boven de € 314.673. Dit betekent dat je niet in aanmerking komt voor investeringsaftrek, want bij investeringen van meer dan € 314.673 is de investeringsaftrek nihil.

Helaas is het niet mogelijk ervoor te kiezen om bepaalde investeringen wél, en andere niet onder de investeringsaftrek te brengen. Maar dat kan je wel bereiken door de investeringen in verschillende boekjaren te doen, dus als je de inrichting nu bestelt en in januari akkoord geeft op de offerte voor bouw van het pand. Belangrijk is dan dat je niet al eerder mondeling akkoord geeft voor de bouw.

Waarschijnlijk wil je die nieuwe inventaris nu nog niet afgeleverd hebben. Spreek dan af dat je wel bestelt, maar dat aflevering en betaling later plaatsvinden. Dat betekent dat ook de investeringsaftrek niet in je aangifte 2018 moet worden meegenomen, maar in het jaar waarin je betaalt en/of de spullen in gebruik neemt.

Naast de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (kst) zijn er voor bepaalde investeringen ook energie-investeringsaftrek (eia) en milieu-investeringsaftrek (mia) mogelijk. Dit gaat om grote aftrekposten. Verkopers van deze activa gebruiken deze aftrekken daarom vaak als extra verkoopargument.

Let op! Deze speciale investeringen moeten binnen drie maanden na opdracht (mondeling/schriftelijk) worden aangemeld bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Verder: het percentage van de eia wordt, als het Belastingplan 2019 ongewijzigd wordt aangenomen, per 1 januari 2019 verlaagd van 54,5% naar 45%. Dan is het dus aantrekkelijk nog dit jaar opdracht te geven.

Wil je meer weten?
Bel mij op 050 3131757
Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief