Fiets van de zaak!?

Ook zo’n zin om op de fiets naar het werk te gaan? Dan denk je misschien aan die fiscale regeling voor de fiets van de zaak die op Prinsjesdag werd aangekondigd. Toch is er iets beters, en dat werkt al!

Prinsjesdag-plan voor leasefiets vanaf 2020

Inderdaad, op Prinsjesdag 2018 werd een regeling voor de fiets van de zaak aangekondigd: een vaste bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs voor een fiets die ‘ter beschikking wordt gesteld’, de ‘leasefiets’ die zowel privé als zakelijk wordt gebruikt. Werkt zowel voor ondernemers als werknemers. In werking per 1 januari 2020.

Huidige regeling leasefiets

Op dit moment moet er bijgeteld worden voor het privégebruik van een ter beschikking gestelde fiets: privékilometers maal kilometerprijs. Niet zo eenvoudig, immers hoe houd je die kilometers bij? En dat wordt volgend jaar dus makkelijker.

Niet handig

Zou het echt door die administratieplicht komen dat ik nu nooit iets hoor of lees over leasefietsen voor werknemers? Of is het gewoon niet erg handig dat de fiets eigendom blijft van de onderneming, omdat dan onderhoud ook via de zaak moet lopen en hoe maak je daar dan een cafetaria-achtig systeem van? En wat doe je met de fiets als de werknemer uit dienst gaat? En hoe loopt het precies met de btw?

Voor ondernemers speelt dat minder. Voor ondernemers is een fiets van de zaak simpelweg aantrekkelijk als de aftrekpost hoger is dan de bijtelling. Dat is dus vanaf volgend jaar flink makkelijker te berekenen.

Makkelijker én kan nu al: privéfiets met kilometervergoeding

Bij ondernemers zie ik af en toe een privéfiets. Daar wordt dan € 0,19 per kilometer als kosten afgetrokken. En als je niet te dicht bij de zaak woont levert dat een leuke aftrekpost op. En dan misschien nog wat zakelijke kilometers erbij…  Ondernemers kunnen daar gewoon mee doorgaan, ook na 2020.

Maar werkgevers kunnen dat natuurlijk ook doen: een vrije vergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer betalen (aanwijzen als werkkosten, gerichte vrijstelling) aan hun werknemers. Woon/werk kilometers eventueel via een cafetaria-systeem. Eenvoudiger dan de leasefiets en het kan nu al!

Wil je meer weten?
Bel mij op 050 3131757
Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief