Blog: hoe ga jij om met conflicten in de vof?

Kleine ergernissen kunnen grote gevolgen hebben. Het is bekend dat tandpastadopjes kunnen bijdragen aan een echtscheiding. Niet uitgesproken irritaties over bedrijfsuitgaven kunnen leiden tot het ontbinden van de vof. Hoe voorkom je dat conflicten het ondernemen onmogelijk maken?

Problemen voorkomen

Natuurlijk houd ik bij het maken van een vof-contract rekening met situaties die helaas nou eenmaal kunnen gebeuren: arbeidsongeschiktheid, overlijden, echtscheiding, faillissement. Ook leg ik vast wat je als firmant alleen mag beslissen en waar je samen over besluit. En hoe de winstverdeling wijzigt als een firmant meer of minder gaat werken. Zelfs afspraken over het aantal vennotenvergaderingen en hoeveel vakantiedagen ieder heeft, neem ik op. Zo los je de problemen op voor ze er zijn, als alles nog niet zo beladen is.

Zeg jij het als je iets dwars zit?

Maar goed, firmanten zijn ook gewoon mensen. En die zeggen vaak niets als ze iets dwars zit. Want het is maar iets kleins, daar wil je toch niet over zeuren? En die ander snapt het toch gewoon wel? Tot de emmer compleet overloopt en het uitloopt op een enorme ruzie. Of een burn-out. Of het einde van de vof. Of allebei. Zeg jij het als je iets dwars zit?

Los het op!

Omdat ik dit een boeiende materie vind, volgde ik een training conflictoplossing. Voor mezelf en ook om anderen te helpen. Bijvoorbeeld compagnons in een vof en families die met een bedrijfsoverdracht bezig zijn. En ik merk dat het werkt! Wat is het fijn als de misverstanden zijn opgehelderd en je het probleem hebt opgelost. Je hebt weer ruimte! Dus los de issue zelf op of vraag hulp. Kom praten, alleen (ja, dat helpt ook!) of met je compagnon!

Even checken

Ben je nog niet zo ver? Kijk dan in elk geval even of er in jouw vof-contract een regeling staat over het accorderen van de jaarrekening. Ligt de jaarrekening automatisch vast, ook als niet iedereen heeft getekend? En wat natuurlijk nog beter is: onderteken de jaarrekening gewoon wél en vraag dat ook van je compagnon! Dit is belangrijk want als de jaarrekening niet geaccordeerd is (door handtekeningen of een regeling in het vof-contract) kan je bij het einde van je vof discussies krijgen over uitgaven van héél lang geleden.

Veel werkplezier!!

Wil je meer weten?
Bel mij op 050 3131757
Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief