Box 3: kan jij besparen?

Betaal jij belasting in box 3? Kijk dan nu hoe je box 3 er op 1 januari 2019 uit zal zien. Meer dan het heffingvrij vermogen dan € 30.000 per persoon? Dan kan je belasting besparen!

Kleine dingetjes

Je kunt wat kleine dingetjes doen zoals niet rood staan op 1 januari, belasting- en andere schulden betalen vóór 1 januari. Zo voorkom je toepassing van de schuldendrempel van € 3.000 per persoon en omzeil je de uitsluiting van de aftrek van belastingschulden.

Ook helpt het een klein beetje als je vlak voor 1 januari € 1.000 in contanten opneemt. Want voor geld, chipkaarten en cadeaubonnen geldt voor jou en je partner een vrijstelling van € 527 per persoon.

Begrafenisverzekering

Een begrafenisverzekering werkt fiscaal ook voordelig uit. Een kleine besparing, maar als je dit nu regelt bespaar je vanaf nu elk jaar weer!

Hoe het werkt? In box 3 geldt een vrijstelling voor zogenaamde koopsom begrafenisverzekeringen waarvan het verzekerd bedrag lager is dan € 7.033.

Stel, de koopsom voor zo’n verzekering is voor jou en je partner ieder € 4.500. Door deze verzekering af te sluiten bespaar je de box 3-heffing over € 9.000. Dus bespaar je, gerekend met het laagste box 3-tarief, € 80 per jaar.

Let op: op internet wordt de koopsom-begrafenisverzekering niet ruim aangeboden. Je moet dus wel flink zoeken of je verzekeringstussenpersoon raadplegen.

Eigen woning aflossen

Hoogstwaarschijnlijk kost je hypotheek netto meer dan je spaargeld, zeker in een volle box 3, oplevert. Aflossen is dan voordelig. En als je de hypotheek (bijna) volledig aflost, heb je nu ook nog het voordeel dat je nauwelijks of geen eigen woningforfait hoeft bij te tellen.

Maar het is niet iets wat je zomaar moet doen, want de rente van een nieuwe lening is alleen aftrekbaar als je het geld besteedt aan onderhoud of verbetering van de woning. En het is ook niet handig als tegenover de hypotheek een kapitaalverzekering staat.

Bijstorten op de kapitaalverzekering

Als jij bijstort op je kapitaalverzekering krijg je feitelijk de rente op je kapitaalverzekering als rente op je spaargeld. Let op: dit kan niet onbeperkt, je moet rekening houden met de bandbreedte-eis. Vraag je bank/verzekeraar hiernaar.

Pensioensparen

Als je stort op een bankspaarrekening creëer je een pensioenpotje buiten box 3. Dit levert een aantrekkelijke aftrekpost op als je een hoog inkomen hebt, maar kan ook interessant zijn bij een laag inkomen. Bereken hoeveel premie aftrekbaar is en reken je rendement uit. Voor- én nadeel is dat je het geld voorlopig niet kunt opnemen. Opnemen bij arbeidsongeschiktheid is wel mogelijk.

Open een ‘zakelijke’ spaarrekening

Als je het geld dat je nodig hebt voor belastingaanslagen, toekomstige investeringen of buffer voor mindere tijden op een spaarrekening zet kan je die spaarrekening op je ondernemingsbalans zetten. Zo betaal je bij de huidige rente- en belastingtarieven minder belasting dan in box 3. Overigens kan dit niet onbeperkt: blijvend overtollig kasgeld hoort wél in box 3.

Let op: spaarrekeningen die door de bank gekoppeld worden aan je zakelijke bankrekening leveren vaak nog minder rente op dan ‘gewone’ spaarrekeningen. Maar zo’n gewone spaarrekening werkt fiscaal net zo goed. Alleen het telebankieren is wat lastiger.

Nettolijfrente

Als je inkomen hoger is dan € 105.075, dan kunt je je vermogen gebruiken voor het kopen van een zogenaamde nettolijfrente. Voor een nettolijfrente geldt een vrijstelling in box 3. Kijk wel naar het rendement.

Groenfondsen

Je kunt je geld beleggen in groenfondsen. Groene beleggingen zijn tot € 57.845 per persoon vrijgesteld. Kijk ook hier goed naar het rendement. 

B.V. of fonds voor gemene rekening

Als je beschikt over een groot box 3-vermogen, maar een laag rendement behaalt, kan je je vermogen waarschijnlijk beter onderbrengen in een B.V. of een zogenaamd open fonds voor gemene rekening.

Belastingheffing vindt dan plaats in box 2 en is gebaseerd op daadwerkelijk behaald rendement. Dit is bij een laag rendement aantrekkelijker dan belastingheffing in box 3. Omdat je rekening moet houden met  de kosten van de B.V. of het fonds voor gemene rekening is dit aantrekkelijk bij grotere vermogens.

Schenken

Op familieniveau kan je wellicht ook besparen door te schenken aan je kinderen. Als je box 3 flink vol zit en je kinderen geen of minder box 3-vermogen hebben kan je door schenken als familie inkomstenbelasting besparen. Verder kunnen veel families door te schenken erfbelasting besparen. Lees meer>

Bij alle genoemde mogelijkheden geldt dat het belangrijk is goed te (laten) onderzoeken wat in jouw situatie precies de mogelijkheden zijn.

Wil je meer weten?
Bel mij op 050 3131757
Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief