Fiscale check

Over de klant en zijn vraag

Peter was al een paar jaar ondernemer en liet zijn jaarrekening en aangifte door een administratiekantoor opstellen. Hij vroeg zich af of hij en het administratiekantoor eigenlijk alles goed deden: benutte hij wel alle aftrekposten en zou het goed gaan als hij een keer controle zou krijgen van de Belastingdienst?

Dit hebben we gedaan

Peter gaf me de jaarrekening en aangifte van vorig jaar zodat ik die snel kon scannen en vertelde me intussen over zijn bedrijf en zijn twijfels rond zijn belastingzaken.
Zo vertelde Peter dat hij lang niet alle facturen downloadde en dat zijn boekhouder was gestopt om naar die facturen te vragen. Ik legde hem uit dat bij een controle door de Belastingdienst de kosten- en btw-aftrek van die ontbrekende facturen niet geaccepteerd zouden worden (inderdaad, dat gaat dan heel precies). Voortaan wel downloaden dus.

Ook adviseerde ik hem zijn uren te administreren, zodat hij kon aantonen dat hij minimaal 1.225 uur op jaarbasis werkte en zo de in de aangifte geclaimde zelfstandigenaftrek kon onderbouwen. Netto gaat de zelfstandigenaftrek over minimaal € 2.660 per jaar, dus anders zou dat bij een controle over meerdere jaren een fikse kostenpost kunnen worden!

Nieuw voor Peter was dat hij ook de zakelijke km’s die hij per fiets maakte tegen € 0,19 per km kon aftrekken. Ook ontdekten we dat hij de kosten van zijn internetabonnement tot nu toe niet aftrok, dat abonnement stamde nog uit de tijd dat hij geen ondernemer was…

Hij trok geen kosten af van het kantoorgedeelte in z’n eigen woning. Die had geen eigen opgang en eigen sanitair dus dat was correct. Maar dat btw- en investeringsaftrek wel mogelijk zijn voor kosten van zo’n werkruimte hoorde Peter voor het eerst. Hij ging z’n energienota vanaf nu in z’n administratie stoppen. En we keken naar de geplande verbouwing van z’n kantoor: de btw uit de verbouwingskosten was in zijn geval aftrekbaar.

Peter bleek, net als de meeste ondernemers, niet systematisch aan zijn pensioen te werken. Maar hij wilde dat eigenlijk wel. Met banksparen zou hij een mooi rendement kunnen halen én jaarlijks opnieuw kunnen kiezen hoeveel geld hij apart wilde zetten voor later. Daar ging hij zich in verdiepen! We spraken af dat ik hem over drie maanden zou bellen, als stok achter de deur.

Wat speelt er bij jou?

Als ondernemer heb je met zoveel regels en regeltjes te maken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dan is het prettig om met een specialist te praten, bijvoorbeeld over:

  • Investeren: hoe pak ik dat zo aan dat ik investeringsaftrek krijg?
  • Pand/auto en andere bedrijfsmiddelen: zakelijk of privé?
  • Onderneming én een baantje: kan ik dan toch aan 1.225 uur komen?
  • Ondernemerschap: wat doe ik met de VAR/DBA problematiek?
  • Bewaarplicht: wat moet ik bewaren van mijn administratie?

Kan ik je helpen?

Graag check ik met jou of het fiscaal bezien goed gaat met je onderneming. Ik beantwoord jouw vragen en geef tips over dingen waar jij niet aan had gedacht.
De fiscale check is ook handig voor starters: waar moet je in elk geval aan denken? Sommige fiscale keuzes kan je alleen bij de start maken!
Je kunt me inschakelen als je al je fiscale zaken zelf regelt, maar ook als aanvulling of check op je accountant of boekhouder.

Meer weten? Bel gerust.