Besparen door de B.V. uit te gaan

Over de klant en zijn vraag

Accountant Harry ontmoet ze regelmatig: ondernemers zoals Chris die de jaarrekening eigenlijk wat goedkoper willen. Hij kon Chris meer geven dan waar hij om vroeg, want als Chris zijn B.V.’s zou opdoeken hoefde hij nog maar één jaarrekening te maken. En Chris bespaart ook nog eens belasting! Wil je weten hoe dat zit?

Dit hebben we gedaan

Bij ondernemer Chris zit het zo. Hij houdt alle aandelen in de holding en de holding heeft weer alle aandelen in de werkmaatschappij. Dat betekent dat twee jaarrekeningen moeten worden gemaakt.
Hij heeft een hoop gedoe van die B.V.’s, want hij moet zichzelf minimaal € 45.000 salaris uitbetalen, het zogenaamde gebruikelijk loon, maar z’n winst is te laag. En hoe regel je dat dan?

In een bespreking met Chris keken we waarom hij die B.V.’s eigenlijk heeft. Toen bleek dat hij geen risico’s loopt voor bijvoorbeeld fouten of verkeerde producten. En dat hij ook geen langdurige contracten met grote financiële gevolgen heeft, zoals arbeids- of huurcontracten. We concludeerden daarom dat hij best zonder B.V. kon.

Als hij weer als eenmanszaak onderneemt is één jaarrekening voldoende en bespaart hij dus kosten. Maar belangrijker is dat het salarisprobleem is opgelost en dat hij véél minder belasting betaalt. Want in de B.V. betaalt hij loon/inkomstenbelasting over zijn volledige salaris, terwijl hij als eenmanszaak-ondernemer recht heeft op zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Dat scheelt hem minimaal € 3.000 per jaar.

Foto-blog-4

Wat speelt er bij jou?

Misschien weet jij al dat je in jouw situatie beter uit bent in de eenmanszaak. Dan wil je het hebben over: hoe regelen we dat precies: geruisloze terugkeer, of ruisend, of met een vof? Of vraag je je af of je wel in aanmerking komt voor de geruisloze terugkeer?

Kan ik je helpen?

Graag kijk ik met jou en/of jouw accountant mee. Is terugkeer verstandig? Welke keuzes kan je daarin maken? Hoe regelen we het concreet?

Meer weten? Bel gerust.