Tips voor box 3

Over de klant en haar vraag

Louise is al een flink aantal jaren zzp-er. Ze werkt hard en maakt een mooie winst. Ze laat haar jaarrekening en aangifte altijd door een administratiekantoor opstellen maar de vragen daarom heen stelt ze aan mij. Onlangs hadden we het weer over haar box 3 vermogen, want in box 3 zit flink meer dan het heffingvrij vermogen van bijna € 25.000 per partner.

Dit hebben we gedaan

We bespraken wat er allemaal kan om box 3 wat leger te krijgen en dus wat minder belasting te betalen:

  • Allerlei kleine dingetjes zoals niet rood staan op 1/1, belasting- en andere schulden betalen voor 1/1, een begrafenisverzekering afsluiten.
  • Eigen woning aflossen. Afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente levert dat nu een veel mooier rendement dan het rendement op een spaarrekening in een volle box 3. Maar het is niet iets wat je zomaar moet doen, want de rente van een nieuwe lening is alleen aftrekbaar als je het geld besteedt aan onderhoud of verbetering van de woning. En het is ook niet handig als tegenover de hypotheek een kapitaalverzekering staat.
  • Bijstorten op de kapitaalverzekering. Zo krijg je feitelijk de rente op je kapitaalverzekering als rente op je spaargeld. Maar dit kan niet onbeperkt: je moet rekening houden met de bandbreedte-eis.
  • Een ‘zakelijke’ spaarrekening openen. Als je geld dat je nodig hebt voor belastingaanslagen, toekomstige investeringen of buffer voor tijden van minder omzet op een spaarrekening zet kan je die spaarrekening op je ondernemingsbalans zetten. Zo betaal je bij de huidige rente- en belastingtarieven minder belasting dan in box 3.

Foto-blog-8

  • Lijfrente- of bankspaarpremie betalen. De polis valt in box 1 en is daarom niet belast in box 3. Aantrekkelijk is ook dat lijfrente/banksparen een aftrekpost oplevert in het jaar dat je premie betaalt. De maximale aftrekpost is afhankelijk van je inkomen en pensioenopbouw in het voorgaande jaar. Je betaalt pas belasting als je de uitkeringen ontvangt en zo beleg je dus met geld van de fiscus. Vaak betaal je dan ook véél minder belasting dan je nu terugkrijgt.
  • En dan zijn er nog de fiscale vrijstellingen voor bossen, natuurterreinen, landgoederen, kunst en wetenschap en groene beleggingsfondsen.

Wat speelt er bij jou?

Wil jij ook slimmer omgaan met je vermogen? Misschien kan je ook belasting besparen met één of meer van de puntjes die ik hierboven heb opgesomd. En er zijn meer mogelijkheden: nettolijfrente, beleggen in de B.V. of VBI. Op familie niveau kan je besparen door te schenken aan kinderen.
Of is je uitgangspunt meer: hoe regel ik genoeg geld voor de ‘oude dag’? Dan is het goed om te weten dat je ook kunt banksparen bij een laag inkomen.

Kan ik je helpen?

Graag kijk ik met jou hoe jij het beste met je box 3 kunt omgaan. Dan kijken we gelijk hoe de nieuwe regels voor box 3 die in 2017 ingaan voor jou uitpakken. En ik beantwoord al je vragen.

Meer weten? Bel gerust.