Laat je concept-aangifte checken

Over de klanten en hun vraag

Twee gepensioneerden, Jan en Marlies, maakten hun aangifte altijd zelf. Maar sinds Jan met pensioen was moesten ze steeds inkomstenbelasting bijbetalen en dat was vroeger nooit zo. Ze vroegen zich af of ze hun aangifte wel goed invulden.

Dit hebben we gedaan

We spraken af dat we een afspraak zouden hebben als ze hun aangifte weer hadden ingevuld, maar nog niet verzonden.
Dus toen hun aangifte in concept-klaar was namen ze hun DigiD’s mee naar mijn kantoor, plus alle jaaropgaven en verdere imput. Op kantoor logden ze in en checkten we samen de aangifte. We concludeerden dat alles goed was ingevuld, en dat ook de verdeling van de hypotheekrente tussen de partners goed was gedaan, maar dat er toch weer flink bijbetaald moest worden.
De oorzaak was vrij simpel: bij de Sociale Verzekeringsbank (AOW) én bij de pensioenuitvoerder werd rekening gehouden met heffingskorting. Terwijl die maar één keer in de aangifte kan worden meegenomen. Je kunt dat oplossen door een van beide instanties te vragen géén rekening meer te houden met de heffingskorting.
Verder begint elke uitkeringsinstantie (of werkgever) loonbelasting in te houden tegen het laagste tarief (bij AOW’ers ongeveer 19%), terwijl vanaf ongeveer € 34.000 inkomen een hoger tarief (ongeveer 37%) geldt. Dat betekent dat je als AOW’er met een pensioen vaak moet bijbetalen. Je kunt voorkomen dat je na het indienen van je aangifte ineens een flink bedrag moet betalen door een voorlopige aanslag te vragen.
Dus in een uurtje tijd was het ze helemaal duidelijk: ze gingen met de pensioenuitvoerder bellen en een verzoek voorlopige aanslag invullen op de site van de Belastingdienst. En hun aangifte gewoon weer zelf doen.

Wat speelt er bij jou?

Misschien heb jij ook twijfels over je aangifte. Net verhuisd en hypotheekkosten betaald waarvan je niet precies weet wat wel en wat niet aftrekbaar is? Hoe werkt het precies met lijfrente/bankspaarpremie-aftrek? Of denk je al vaker: ik doe mijn aangifte altijd op deze manier, maar is dat eigenlijk wel oké? Na een check kan je weer verder!

Kan ik je helpen?

Graag check ik met jou of jouw concept-aangifte goed is en kan worden ingediend. Ik beantwoord al je vragen en kijk gelijk of je belasting kunt besparen. Zijn er mogelijkheden die je nog niet kende?

Meer weten? Bel gerust.